Kategoriarkiv: Okategoriserade

Koltrastar x 2 VARNING FÖR LÄSKIG BILD!

Förra veckan hittade vi en koltrastunge på altanen som hade flugit in i fönsterrutan och tyvärr brutit nacken… <3

död koltrast

död koltrast <3

Ikväll tog vi hand om en skadad koltrastunge som haltade omkring i häcken mot grannens tomt. Ena vingen är konstig också. Kanske har han ramlat ur sitt bo eller så har en av kvarterets (MÅNGA!) katter varit på honom.

Just nu bor han i en fågelbur på altanen. Efter att barnen googlat på vad koltrastar äter så matar vi honom med cocosflingor, havregryn och russin. Nu håller vi tummarna att han överlever och kan återhämta sig så pass att det går att släppa ut honom i det fria så fort som möjligt!

skadad koltrast <3

skadad koltrast <3

DAGENS DJUR – KOLTRAST (så klart!)
”Du kommer att upptäcka nya sidor hos dig själv. Min gåva till dig är förändring och förnyelse.” Ur Djurens Språk av Solöga

Flygfärdiga!

 

Fredagen den 13 juni var det otäckt tyst i tunnan och när jag tittade ner fick jag se att talgoxungarna flugit iväg och lämnat sitt bo!

Vemodigt, ledsamt, rörande och tomt – men samtidigt jätteroligt att de lyckades veckla ut sina små vingar och hitta ut ur den smala flaskhalsen.

Min oro har alltså varit obefogad. Tänk att det ofta är så. Oftast ordnar sig saker och ting utav sig själv.

På wikipedia står det om talgoxar: ”Ungarna stannar i boet i 16 till 22 dagar och blir oberoende av föräldrarna åtta dagar efter att ha blivit flygga. Utfodringen kan fortsätta även efter att ungen blivit oberoende, upp till 25 dagar för ungar från den första kullen, men så länge som 50 dagar för den andra kullen”

Enligt mina beräkningar var ”våra” talgoxungar utflugna efter endast 9-10 dagar, kan det bero på att de bott i en plåttunna och haft det extra varmt och gott? =)

Jag kan inte låta bli att fundera över paralleller mellan fågelungarna och våra människorungar, känns det liknande när ens egna ungar drar ut boet också…?

 

Loppis & Dagens Djur – Spindel

En helg i månaden under maj-september arrangerar Östervåla HantverksCentrum Drive-in-loppis här i byn. Idag var det årets första. Ett fåtal knallar hade trotsat det kalla vårvädret men det räckte för att jag skulle fynda min första margarinlåda! Ett par ljushållare blev det också, varav en ser ni här.

margarinlåda ljusstake

Dagens Djur:
”Spindel – Du tjänar på att ta det lugnt just nu. Min gåva till dig är att ha tålamod. Spindeln är definitivt det mest tålmodiga djur jag träffat.” Ur Djurens Språk av Solöga.