månadsarkiv: juni 2014

Flygfärdiga!

 

Fredagen den 13 juni var det otäckt tyst i tunnan och när jag tittade ner fick jag se att talgoxungarna flugit iväg och lämnat sitt bo!

Vemodigt, ledsamt, rörande och tomt – men samtidigt jätteroligt att de lyckades veckla ut sina små vingar och hitta ut ur den smala flaskhalsen.

Min oro har alltså varit obefogad. Tänk att det ofta är så. Oftast ordnar sig saker och ting utav sig själv.

På wikipedia står det om talgoxar: ”Ungarna stannar i boet i 16 till 22 dagar och blir oberoende av föräldrarna åtta dagar efter att ha blivit flygga. Utfodringen kan fortsätta även efter att ungen blivit oberoende, upp till 25 dagar för ungar från den första kullen, men så länge som 50 dagar för den andra kullen”

Enligt mina beräkningar var ”våra” talgoxungar utflugna efter endast 9-10 dagar, kan det bero på att de bott i en plåttunna och haft det extra varmt och gott? =)

Jag kan inte låta bli att fundera över paralleller mellan fågelungarna och våra människorungar, känns det liknande när ens egna ungar drar ut boet också…?

 

Ungarna växer…

… i dubbel bemärkelse!

Två av våra ungar slutade 4:an resp 8:an idag och för dem väntar ett långt sommarlov. De vill inte att jag lägger ut någon bild här på bloggen.

Talgoxarnas ungar växer de också, så här ser de ut idag:

Talgoxungarna 140611

Talgoxungarna 140611

Tack och lov blir inte våra ungar flygfärdiga lika fort som de på bilden!

Dagens Djur – Myran:
Samarbete och vänskap är viktigt i ditt liv. Tänk och agera som ett och ni lyckas. 
Genom samarbete skapas enhet. Din gåva är att samarbeta med andra.
Ur Djurens Språk av Solöga.

 

Ungarna har kläckts!

Sex stycken små talgoxungar piper inne i dieselhinken!

tulpaner och dieseltanktalgoxungar

Förundrad sitter jag några meter ifrån och iakttar mamma och pappa talgoxe som flyger ner med mat till de hungrande ungarna. Matar båda föräldrarna förresten? Hur lång tid dröjer det innan de är flygdugliga? Måtte de hitta ut ur tunnan…

Dagens Djur – Citronfjäril
Var lugn. En ny dag innebär en ny början. Min gåva till dig är att få en ny start.
Ur Djurens Språk av Solöga.